Jerry Ohlinger – en viktig og fargesterk brikke for filmhistorien

Han er eier til en rotete, spesiell og helt unik butikk på West 30th Street på Manhattan der filmplakat, filmstrjernebilder og manuskript er stablet fra golv til tak. Hans samling er helt unik i sitt slag og står i stil med eieren selv som sitter bak den høye disken der kasse på kasse med filmstjernebilder i farge- og sorthvitt står på rekke og rad, meter etter meter.

Jerry Ohlinger hadde en kunnskap om filmbransjen som ingen annen, og den delte han gjerne med de som fant veien til hans skattekammer. Vi møtte han en regntung septemberdag i 2008.

Tekst og foto: Marit Manfredsdotter

«Jeg har samlet på alle de store, men jeg har ikke noen favoritt. De er alle mine barn..»

                                                           – Jerry Ohlinger

Jerry George Ohlinger ble født 4. juni 1943 på Manhattan. Han levde nesten hele sitt liv i samme bygning på 78th Street West. Hans interesse for å samle begynte tidlig, drevet av turer med sin far til filmhusene på Broadway og 42nd Street. Han startet ganske primitivt med å klippe bilder ut av blader.
– Jeg så aldri et ekte filmbilde fra noen film, ikke før jeg var 10 år gammel,» fortalte han til The New Yorker i 2013. Den første filmen han  kjøpte – for 10 cent – var fra «The Three Caballeros», Disneys animerte 1944-fiksjon.

» Plukket søppel og startet sin egen samling.»

Jerry Ohlinger utdannet seg som regnskapsfører, men jobbet som bokholder for 20. århundre Fox i New York. Det var der hans barndomslidenskap tok en mer seriøs vei.  Det folk kastet i søppeldunken i filmstudioene plukket Ohlinger opp, og søppelbøtteskattene skulle etter hvert bli en viktig kilde for filmhistorien. Hans lokale ble et obligatorisk stoppested for filmelskere.

Bak den høye disken stikker to føtter opp. Duften av sigar blander seg med den høye stemmen og enda høyere latter.  Etter noen minutter legger Jerry Ohlinger på røret og peker inn i lokalet. Vi får følge med inn i det aller helligste, til reolen der han oppbevarer førsteutgaver av filmplakater fra de aller største filmene som noen gang er blitt produsert.

– Filmplakaten til King Kong er den dyreste som finnes i denne sjangeren, sier han og blunker.

Hvor mange filmplakater, filmstjernebilder og manuskripter som skjuler seg i lokalene, som Jerry Ohlinger kan kalle sitt revir i flere tiår, har han mistet oversikten over for lege siden.  Høydepunktene i Ohlinger liv var da han  kjøpte noe billig for senere å selge det til en toppris, selv om han måtte vente flere tiår for å gjøre det.

Jerry Ohlinger var den eneste av sitt slag. Han døde 10. november 2018 på Manhattan. Hva som skjer med hans samling er uklart. Jeg er takknemlig for å ha møtt møte denne legenden. Vi håper at denne del av filmhistorien kommer i rette hender, og filmplakaten fra filmen Breakfast at Tiffany’s (1961)  blir et kjært minne fra et møte med en mann det ikke finnes mange av.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *