Trilogien Upprättelse

Året er 1898. Flere tusen mennesker trosset kulde og is for å søke lykken i Alaskas frosne jord. En av mennene var Erik O. Lindblom fra Härjedalen. Trilogien Upprättelse er en skildring fra virkeligheten om en av de største eventyrerne og gründerne i forrige århundre. Erik O. Lindbloms liv er en vidunderlig historie, og hans skjebne et bevis på at ingenting er umulig, og at virkeligheten noen ganger overgår diktningen. Forfatter: Marit Manfredsdotter.

 

Romansamlingen er basert på virkelige hendelser så langt det går å følge dem, hundre år etter deres storhetstid. Frimurernes hemmelige kamre, flukten fra det isende havet, revolvermenn og lysskye gjerninger under gullrushet. Lenge ble det sagt at fattiggutten fra fjellbygda forfrøs sin sjel på Alaskas gullskimrende tundra og glemte sine fattige foreldre og spanderte alle sine millioner på jetsetlivets fristelser. Men sannheten skulle vise seg å fortelle en helt annen historie. 

Erik O. Lindblom hadde null i startkapital. Han var født på skyggesiden av livet, uten håp. Men der fantes heller ikke mye å miste. Bøkene er en sann historie i beste Hollywood-stil, skildret i romanform og basert på virkelige hendelser. Mellom sidene i bokens blad hviler en skjebne breddfull av inderlig kjærlighet, grusom hevn, nattlige mord og skjebnefulle eventyr i et fullstendig lovløst land av gullgraver. Lindbloms liv har vært skjult for verden i flere tiår, men avtrykket han la igjen har skapt etterdønninger langt utenfor Europa.

Livets slutt møter Erik O. Lindblom på sin residens Claremont Hotell, Berkeley i California i 1928. Langt fra barndommens fattige tilværelse i et fjøs der familien bodde sammen med ei mager ku. Mellom sidene hviler hans livshistorie, hans skjebne, hans håp og lengsel, hans skam og smerte – hans dype åndedrag.

 

 

 

Eriks første kone krever skilsmisse fra sin mann i 1902. Skilsmissen ble en slitsom føljetong. På sin vei tok skilsmissen knekken på 18 advokater, 15 advokatsekretærer, fem dommere og to barn. Rettergangen varte i sju år. Kostnadene for konas krav kom opp i svimlende summer i den Californiske statens 57-årige frihetshistorie. Tre uker etter at politiet sparket inn døra og tvang ekskona til å skrive under skilsmissepapirene, er Anton omgitt av en vakker, ung kvinne. I morgengave hadde hun ønsket seg et filmselskap. 

 

Et liv i naken nød hadde gjennom gullfunnet endret fattigguttens vanskelige liv til et liv i de finere salonger. Tre ganger hadde den amerikanske regjeringen prøvd å stoppe Erik gjennom tvang og trusler. Revolvermannen Wyatt Earps saloon er en av skueplassene i trilogien.

 

Ødeleggelsene er enorme, men Erik O. Lindblom er en av mennene som bygger opp San Fransisco igjen etter det store jordskjelvet i 1906. Hans innsats i infernoet skal for alltid skrive han inn i historiebøkene. Han fikk også Vasaordenens første grad fra Kong Oscar den II ved en staselig seremoni på Grand Hotel i Stockholm.

 

Erik O. Lindblom kom tilbake til Härjedalen en gang for å begrave sin myrdede far. Besøket ble kort. Og fortsatt, snart hundre år etter hans død, går det rykter om at gullgraverkongen ikke hjalp sin fattige mor og sin «gale» bror ut av deres fattigdom og ulykke. Vonde ord og kvasse tunger er vanskelig å vaske bort. Men tiden for opprettelse er kommet.

 

Bestill bøkene her

– Du ødela min nattesøvn, hilsen Pelle Persson!